30 najzdravijih dezerta (E-KNJIGA)

2330 рсд

Recepti osmišljeni tako da drže nivo insulina i šećera što niže moguće. Nutritivno bogati dezerti koji ne mogu da se uporede sa ni jednim drugim na tržištu.

Kreativni način spremanja i raznovrsnost ukusa Vas neće ostaviti ravnodušnim. Većina dezerta su pravljeni kao sirovi kolači te ne zahteva dodatno kulinarsko angažovanje. Dok neki ipak zahtevaju malo više kuvarskog umeća.

Neki od dezerta sadrže malo bobičastog voća, avokado i med, dok većina jela sadrži povrće kao što je karfiol, spanać i  šargarepa. Takođe neki od jela sadrže orašaste plodove kao osnovu, uključujući jaja, puter, mleko i sir.

Najzdravija verzija kolača i dezerta dostupnih na tržištu, ne sadrže aditive i proste šećere. Neki od dezerta skoro pa da mogu da budu zamena za obrok. Recepti ne sadrže ovsene pahuljice i whey protein. Fokus je na pravim namirnicama koje će zaista napraviti razliku, time pomoći u disciplini i borbi sa insulinskom rezistenicjom.

Kategorija:

Opis

Svrha i namena ovih dezerta je da što manje remeti naš zdrav način ishrane i insulinsku rezistenciju. Dezerti su jako ukusni, okoliko koliko zdrav dezert može biti. Naravno ništa nije slađe od šećera, samim tim je i glupo upoređivati ukus ovih dezerta sa kupovnim poslasticama i slatkišima.

 

Dosta kolača je uprošćeno toliko da nema kuvanje ili dodatno spremanje. Što znači da sirovi kolači ne zahtevaju dodatno kulinarsko znanje i angažovanje. Takvi kolači obično su bogati u orašastim plodovima koji su sami po sebi dosta kalorični. Takođe i zahvalni jer usporavaju varenje kolača koji već nema šećere. Sve mere koje vidite u vrednostima ugljenih hidrata su uglavnom iz vlakna i složenih ugljenih hidrata. Nemojte da Vas bune cifre, recepti ne sadrže nikakve šećere osim one male količine u određenim sastojcima. Ovi dezerti će sigurno da održe nivo šećera i insulina na zdravom nivou bez pretnje od naglih oscilacija i drhtavice usled pada šećera.

Da li ovi dezerti mogu da se jedu svaki dan? I ako bih voleo da Vam dam potvrdan ogovor, ipak je odgovor Ne. I ako zdravi dezerti, to su ipak dezerti pravljeni u svrhu povremene poslatice. Nemaju dovoljno proteina, minerala i vitamina kako bi obezbedili sve neophodne nutrijente za telo i dosta su zasitni. Time zauzimaju prostor u stomaku za prave stvari. Neki od dezerta sadrže spanać, karfiol, kakos, orašaste plodove. Što ih čini dosta nutritivno bogatijim od kupovnih poslastica, takođe može povremeno da posluži kao zamena za obrok.

Kao i sva jela u drugim knjigama, ni dezerti nisu izuzetak. Svaki sam smislio, napravio i slikao. Ako mogu ja, možeš i ti. Tako da smatram da trebaš da se držiš discipline i kvalitetne ishrane uz malo anažovanja.

Ništa nije slađe od šećera, takođe nema zdravijih poslastica od dezerta napravljenih na Dačin Način.